Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jo Nesbø - Levhart

10. 12. 2016

Harry Hole je opět povolán z drogových orgií do služeb norské policie. Tentokrát nebojuje jenom s nebezpečným sériovým vrahem, ale také proti svým kolegům z útvaru Kripos, kteří chtějí monopol na vyšetřování vražd.

Levhart je již v pořadí osmá kniha o tomto svérázném policistovi, a v některých věcech se od svých předchozích dílů neliší. Nikoho asi nepřekvapí, že Harry opět zápolí se svými periodicky opakujícími se chutěmi na alkohol, převážně na Jima Beama. Bohužel vrahů v Norsku je více než by se mohlo zdát.

levhart.jpg

 

Sotva se hlavní norské město Oslo oklepalo z hrůzných činů sériového vraha přezdívaného Sněhulák, objevuje se jeho zdatný nástupce. Jeho obětmi jsou z velké části ženy, a až na výjimky jsou zavražděny pomocí děsivého nástroje, který se celkem nevině jmenuje Leopoldovo jablko. Policie i Kripos jsou v koncích a jediný kdo jim může pomoci je Harry Hole. Ten ovšem jako detektiv skončil, ale po krátkém přemlouvání k případu nastupuje.

Harry je jako vždy super, celou knihu táhne jenom on, zbytek jsou spíše takové nevýrazné osoby. Bohužel je to asi půl roku co jsem četl Sněhuláka a za tu dobu jsem úspěšně zapomněl všechny vedlejší postavy. Nepamatoval jsem si jaký úkol má určitá postava, a proč je někdo v blázinci ani, kdo je hodný, či zlý.

Knížka má přes 700 stránek, což je zatím nejvíc ze série. Případ je zase neskutečně komplikovaný, není zde nouze o nečekané zvraty a intriky. Zhruba od poloviny knihy jsem se začal v případu ztrácet, nedocházeli mi souvislosti a nechápal jsem ani postup vyšetřování. Naštěstí ke konci do sebe vše zapadá, ale rozhodně se nedá říci, že by mi kniha dávala větší smysl. Hlavní pointa, jestli jsem ji pochopil správně, mi přišla neskutečně hloupá a dementní, ale to je jen můj subjektivní názor.

Mimo vyšetřování je zde také více vedlejších zápletek, zejména Harryho otec a Harryho touha k alkoholu. Zatímco první bych klidně vynechal, s opilým Harrym je daleko větší sranda, než se střízlivým. Jo Nesbo tohle asi pochopil a přijde mi, že v knize hledal záminky, proto aby Harry smočil jazyk v bourbonu.

Levhart je knížka, která rozhodně neurazí, myslím, že ale oproti předchozím dílům v ničem nevyniká a řadí se spíše do průměru, což je škoda protože od Sněhuláka měl Nesbo velmi dobře nakročeno. Jediné co z knihy dělá zapamatovatelnou detektivku je Harry, ten by zachránil jakkoliv špatnou knihu a díky němu dávám 80%.


Jo Nesbo – Levhart 80%
 
 

 (Mimochodem docela by mě zajímalo jeslti si moje recenze vůbec někdo čte, nebo si je píšu jenom pro sebe :))
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář