Jdi na obsah Jdi na menu
 


Filmy podle knížek #1 – 451 stupňů Fahrenheita

27. 8. 2016

Nutno říci - kniha má skoro až primitivní děj a zaměřuje se více na vykreslení světa budoucnosti, kterou jsem já osobně z knihy vnímal velmi pochmurně. Bohužel ve filmu je život požárníka Guye Montaga docela pohodový.

(zdroj:http://www.ceskatelevize.cz/porady/26911-451-stupnu-fahrenheita/29238143264/)

Jednotka požárníků je vyobrazena jako banda divno-lidí v opravdu směšně vypadajících kostýmech a celkově to jsou jinak fajn, až na to podpalování knih. Montagova žena, kterou jsem si z knihy představoval jako Saru Goldfarbovou z Requiem za sen, je ve filmu působí jako jen jako mírně ztřeštěná žena a občas se zdá, že vnímá realitu i mimo televizi.

Scénáristi při psaní scénáře pravděpodobně také zjistili, že v knize chybí milostná linka mezi Montagem a Clarissou McClellanovou, která v knize je jen chvilku aby poté hned zmizela. Scénář se ovšem odlišuje i v takových věcech, že například Montag učí jednotku mladých požárníků jak najít knihy. A dalších mnoho postav, které v knize hrají důležitou roli ve filmu ani nejsou.

Neříkám, že se nejedná o zdařilý film. Oscar Werner byl opravdu výtečný herec a díky němu film dokáže fungovat, ovšem nedokáži odpustit několik obrovských odlišností mezi filmem a výtečnou knihou.

 

Film 451 stupňů Fahrenheita         60%

 

Moje recenze na knihu 451 stupňů Fahrenheita zde

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář